SM-keskimatka rankkasateessa

Maija Sianoja oli tyytyväinen neljänteen sijaan, mutta kaipasi enemmän jalkoja alle. TOUHO HÄKKINEN

Pirunpesävuoren SM-viikonlopun alku oli kaksijakoinen. Lauantaina aamupäivällä keskimatkan karsinta saatin juostua vähän kosteassa kelissä ja iltapäivällä finaalissa oli sadekeli ja välillä varsin rankkakin.

Kilpailumaasto oli jyrkkäpiirteistä pohjoissavolaista metsämaastoa. Rinteet ovat paikoin hyvinkin jyrkkiä ja sateesa tosi liukkaita. Ylipääsemättöminä kuvatuista jyrkänteistä ei kannattanut yrittää ylös eikä alas. Kiviä maastossa riitti.

Maaston kulkukelpoisuus ja näkyvyys vaihtelivat suuresti eri osissa kilpailualuetta Puustoltaan varttuneempien ja näkyvyydeltään parempien mäkialueiden ohessa oli myös tiheämpiä taimikkoalueita ja nuoria metsiä. Tummanvihreällä kuvatut alueet ovat todella tiheitä, mikä kannati huomioida reitinvalinnoissa.

Rautalammin suuria korkeuseroja ja vaihtelevan kulkukelpoisuuden tarjonneet maastot muuttuivat entistä vaikeimmiksi runsaiden sateiden tehtyä kalliot liukkaiksi.

Oman mausteensa kilpailuun toi suuri joukko kovia kansainvälisiä nimiä, jotka osallistuivat kilpailuun harjoitellessaan savolaisissa maastoissa ennen kahden viikon päästä odottavaa Kuopion maailmancupin päätöskierrosta. SM-mitalit jaettiin ainoastaan suomalaisille tai Suomessa vakituisesti asuville ulkomaalaisille.

Aamun karsinnat eivät povanneet hyvää. MS Parman yhdestätoista miehestä vain Niklas Ektröm mahtui erässään kymppisakkiin ja näin  myös A-finaaliin. Pienimillään ero jatkopaikkaan oli 13 sekuntia tai alle minuutin monella.

Naiset onnistuivat paremmin, sillä kaikki kolme pääsivät A-finaaliin.

Maija Sianoja suunnisti tasaisen hyvin koko matkan. Eka väliajassa sijalla kolme Sianoja oli jäänyt mestari Venla Harjulle 24 sekuntia ja samatahti jatkui koko kisan ajan. Maalissa sija oli neljäs pari minuutia kärjestä.

– Finaali oli selkeä parannus aamun karsintaan, jossa meno oli varsin epäsujuvaa. Ihan kelpo veto siis, mutta kärsisijoihin olisi tänään tarvittu vähän nopeampaa jalkaa ja rohkeampaa suunnistusta, Sianoja totesi.

Elsa Ankelo oli pitkään sijan kaksikymmentä molemmilla puolilla. Loppuun tuli kuitenkin pari selkeää miinuutin virhettä, mikä tiputti loppusijoituksen 25:een. Sonja Julkunen jätti matkanteon kesken.

Niklas Ekström aloitti hieman kankeasti. Eka väliajassa sijoitus oli 31 ja ero kärkeen jo puolitoista minuuttia. Loppu sujui huomattavasti paremmin ja maali tuli vastaan sijalla 12 neljä minuuttia kärjestä.

– Mahtavaa kulkua ollut  jaloissa viime viikot. Tänään taas perushyvää tekemistä. Muutama peini virhe rastiympyrässä, mutta todella tyytyväinen suoritukseen, Ekström totesi.

Mitalin makuun päästiin D18-sarjassa, jossa Venla Lehtonen ylsi SM-pronssille. Eroa voittajaan Espoon Anni Mäki-Hokkoseen tuli kaksi minuuttia. Järjestäjille oli tullut paha kömmähdys, kun lähtöpaikalta ei löytynyt riittävästi karttoja A-finaaliin.

– D18 kartat loppuivat kesken, jouduin jo verrytelleenä olemaan odottamassa noin 1,5 tuntia sateisessa kelissä. Tämä haastoi latautumista kisaan, puolelle sarjasta tilanne kuitenkin oli sama. Suoritus meni kuitenkin virheittä ja ihan hyvä kulkukin oli tänään, Lehtonen iloitsi.

Jussi Ankelo on kärsinyt jalkavaivoista pitkin kautta ja useita hyviä kisoja on jäänyt väliin. Nyt kuitenkin vauhti riitti H20-SM-pronssiin.

– Hyvä hallittu veto karsinnassa sekä finaalissa. Vaikea kausi on ollut ja tuntuu hyvältä päästä taas mitalikantaan, Jussi tuumasi.

Sanna Paukkusen vakiomitalli oli nyt SM-hopeaa. Tappio oli niukka, sillä Pyrinnön Sirkka-Liisa Launonen oli vain kuusi sekuntia nopeampi.

– Kisa oli teknisesti aika yksinkertainen, mutta rinteet tietysti paikoin laakeita ja täsmällinen sijainti oli ainakin itselleni haaste. Loppu oli fyysinen, ja se tuli hyvin, Paukkunen tuumasi.

Samassa sarjassa Outi Sareila vetäisi vanhasta muistissa viidenneksi ja SM-plaketille. Plakettiosastoa täydensivät vielä Samuli Salmenoja H45:ssa viides ja Lotte-Line Ekström D20:ssa yhdeksäs.