| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Opiskelijoiden MM, Bulgaria

Tessa Keskarilla WUOC

Viestipronssin tuuletus. WUOC

Opiskelijoiden MM-kilpailut kisattiin elokuun alussa 1-5.8. Bulgarian Banskossa. Tuhannen metrin korkeudessa sijaitseva alppikylää muistuttava kaupunki on kesäisin autio, mutta nyt se täyttyi alle 25-vuotiaista suunnistajista. Kisaviikko starttasi henkilökohtaisella sprintillä ja päättyi metsämatkoihin - keskimatkaan ja viestiin.

Kisoihin lähtevä joukkue valittiin heinäkuun alussa Kainuun Rastiviikolla käytyjen näyttökilpailuiden ja kevään SM-sprintin perusteella. MS Parmasta reissuun lähtivät Tessa Salmia ja tšekkiläinen Anna Karlova. Vielä kolme päivää ennen kisakoneen lähtöä Tessa oli täysin tietämätön Bulgarian matkasta.

– Heinäkuun näyttökisoja varjosti nilkkavamma ja eikä kisalippua irronnut. En tiennyt, että olen toinen vara kisoihin. Käänsin katseet jo syksyn SM-kisoihin ja aloitin pk-treenijakson. Pyöräilin paljon, enkä juossut juuri yhtään. Kun yhtäkkiä tulikin pikahälytys Bulgariaan, oli se aikamoinen yllätys.

Bulgariassa ensimmäiset päivät käytettiin maastoihin tutustumiseen ja sen jälkeen päästiin kisojen pariin. Olosuhteet olivat helteiset, sillä varjossakin lämpötila kohosi lähes 35 asteeseen.

Anna viestin aloituksessa. WUOC

Ensimmäisenä vuorossa oli sprintti. Rata oli yllättävän vaativa. Tekoaitoja oli Banskon vanhassa kaupungissa käytetty fiksusti, mikä loi uudenlaisia haasteita suunnistajille. Naisten sprintin voittoon juoksi ylivoimaisesti espanjalainen Ana Isabel Toledo Navarro, jolle Anna jäi 1.5 minuuttia ollen sijalla 24./103. ja Tessa reilut pari minuuttia ollen sijalla 53./103.

Sprintistä ei paljoa palautumisaikaa jäänyt, sillä heti seuraavana päivänä päästiin sähäkän sprinttiviestin makuun. Sprinttiviesti juostiin läheisessä Razlogin kaupungissa, jota halkoi pieni joki. Sprinttihaasteet olivat uudenlaisia, enää ei suunnistettu vanhassa kaupungissa vaan hieman modernimmassa ympäristössä.

Viimeisellä osuudella nähtiin draamaa, kun reilussa johdossa ollut Ruotsi teki valtavan virheen radan loppupuolella. Lopulta joukkue hylättiin ja voittoon juoksi Iso-Britannian nelikko. Anna avasi Tšekin viestin hyvällä suorituksella tullen vaihtoon kuudentena. Lopulta joukkue oli 8. Suomella oli mukana kaksi joukkuetta, joista ykkösjoukkue sijoittui hyvälle sijalle 5. Kakkosjoukkue, jossa Tessakin suunnisti, oli lopulta epävirallisissa tuloksissa 14. Virallisiin tuloksiin lasketaan vain kunkin maan paras joukkue.

– Sprintit olivat itseltä aika ohivetoja. En ehtinyt valmistautua kisoihin ja yhtäkkiä olisi pitänyt juosta kovaa. Oma vauhti ei riittänyt kovatasoisessa seurassa. Sprintannut olin viimeksi kevään SM-sprintissä eli rutiinitkin oli hukassa. Sprinttiviesti oli jo parempaa tekemistä. Oman osuuden alussa tein kuitenkin huonon reitinvalinnan muiden perässä, kun pää ei pitänyt enkä uskaltanut tehdä omaa valintaa. Sain kuitenkin kummastakin startissa hurjasti motivaatiota tulevaan ja nälkää jäi sopivasti metsäkisoihin.

Välipäivän jälkeen suunnattiin läheisten vuorten juurelle nauttimaan vuoristometsästä. Keskimatkan kisa oli sähäkkää rastinottoa maustettuna muutamalla reitinvalintavälillä. Maasto muistutti sveitsiläistä, oli hyväkulkuista ja vaati kovaa vauhdinpitoa.

Alun tiukat rinnerastit tarjosivat haastetta jokaiselle ja naisten kisassa neljän ensimmäisen rastin aikana nähtiin valtavia virheitä. Väsyn alkaessa jo painaa, oli loppuradastakin pystyttävä vielä suunnistamaan aktiivisesti tarkoille puskarasteille. Keskimatkan voitti naisissa sveitsiläinen Ines Berger. Anna jäi kärkeen kolmisen minuuttia ja sijoittui huikeasti kahdeksanneksi! Tessa suunnisti myös hienosti sijalle 21. jääden kärkeen kuusi minuuttia.

– Maastomatkoihin ehdin valmistautua paremmin tutkimalla vanhoja karttoja ja ratoja välipäivänä. Olen kyllä iloinen omasta suorituksesta. Oli aika perusveto. Maltoin alun rauhassa ja sain etumatkaa moneen virheisiin sortuneeseen. Pitkä reitinvalinta onnistui hyvin ja taisin olla sijalla 15. ennen loppuratkaisuja. Sitten meni nilkka ja todella lyhyellä välillä tuli minuutti lisää eroa kärkeen. Se harmittaa, oli tarjolla todella hyvä sija. Mutta pitää olla tyytyväinen, etenkin lähtökohtiin nähden.

Hyvä suoritus keskimatkalla avasi Tessalle paikan Suomen viestijoukkueeseen, jossa viestin avasi Anniina Taipale ja ankkuroi Hanne Hilo. Anna sai kunnian avata Tšekin viestin. Viesti kisattiin samasta kilpailukeskuksesta edelliseltä päivältä tutulla keskimatkan kartalla, mutta paljon uuttakin maastoa oli tarjolla. Laskettelurinteen halkoma metsäalue vaati fyysistä jaksamista ja samalla kykyä ottaa rinnerastit tarkasti.

Annalla oli pieniä haasteita avausosuudellaan ja vaihtoon hän saapui sijalla 14. nelisen minuuttia kärjestä. Suomen osalta viesti alkoi erinomaisesti, kun Taipale tuli vaihtoon toisena aivan kärjen tuntumassa. Tessa pääsi siis osuudelleen loistavista asetelmista yhdessä Ruotsin, Sveitsin, Norjan ja Tšekin kakkosjoukkueen kanssa.

– Osuuden alku oli täyttä sekoilua. Hajonnat pistivät pakan sekaisin, kaikki juoksivat ristiin ja moni teki virheitä. Niihin sorruin myös itse. Kolmoselle parin minuutin koukku, joka sai kyllä stressitasot nousemaan. Menin ihan rastin vierestä, mutten vain nähnyt lippua. Siitä maaliin oli kyllä aikamoista taistelua.

Tessa vaihtoi seitsemäntenä. Ero kärkeen kasvoi, mutta vielä oltiin iskuasetelmissa pari minuuttia pronssista. Ruotsi karkasi voittoon Sveitsin suunnistaessa toiseksi. Hilo teki huippujuoksun ankkuriosuudella ja viimeiselle rastille tullessa kannustus koko Suomen joukkueelta oli valtava. Suomen lippu liehuen joukkue juoksi maaliin napaten pronssisen sijan. Annan joukkue Tšekki oli lopulta viestissä neljäs parisen minuuttia Suomesta.

– Älytön fiilis. En unohda helpolla sitä tunnetta, kun Hanne tuli puiden seasta viimeiselle rastille ja tajusin, että oikeasti ollaan kolmansia. Todella kiitollinen olo tytöille siitä, miten he hoitivat omat osuutensa! Suunnistettiin viesti surunauhoissa Pasi Ikosen muistolle, meidän mitali oli omistettu hänelle. Pasi oli pienelle Tessalle iso esikuva suunnistajana ja tuo hetki oli surullinen, mutta erityinen.

– En todellakaan tiennyt mitä odottaa, kun lähdin reissuun. Juoksin kauan haaveillun ja odotetun debyyttini Suomi-paidassa. Ja sitten se vielä päättyi opiskelijoiden MM-pronssiin. Ehkä unelmat käy pikkuhiljaa toteen, kun jaksaa tehdä kovalla motivaatiolla pitkäjänteisesti töitä. Kyllä se arvokisakärpänen taisi puraista, haluaa sitä jatkossakin pukea sinivalkoista päälleen.