MS Parma
huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta
- MS Parma
- Info
- Toiminta
- Kilpailut
- Jukola 2022
- SM-viesti 2019
- Uutisia
- Kilpailukutsu
- Kilpailuohjeet
- Tävlingsdirektiven på svenska
- Aikataulu
- Ratamestareiden mietteitä
- Ratapituudet
- Kuntosuunnistusviesti
- Tulospalvelu
- Online-tulokset
- GPS-seuranta
- ISTV:n lähetys
- Kilpailukeskuskartta
- Ravintolapalvelut
- SM-kilpailujen erillisohjeet
- Kuvia maastosta
- Vanha kartta
- Pelastussuunnitelma
- Majoitusvaihtoehtoja
- KISAKUVIA
- Kilpailut 2017
- Kilpailut 2016
- Kilpailut 2014
- Kilpailut 2013
- Kilpailut 2012
- Kilpailukalenteri (IRMA)
- Kuntosuunnistus
- Suunnistuskoulu
- Nuoret
- Keskustelu
- Valmennus
- Kuvagalleria
15.3.2015
Majesteetti -palkinto Akselille
Pitkälti Turku Sprint Cupin ansiosta maahamme on syntynyt useita erilaisia talvisprintin kisasarjoja. Laadukas yhdeksän osakilpailua sisältävä Winter Sprint Cup (WSC) suunnistettiin eri puolilla Satakuntaa - tänä vuonna jo kolmannen kerran. Vastuuseuroina toimivat alueen suurimmat seurat ja vastuuhenkilönä Rasti-Lukon Kimmo Mieskoski.
Kisasarjasta tekee mielenkiintoisen sprinttien monipuolisuus. Porissa ja Raumalla tarjolla oli tiukkaa kaupunki -tyylistä haastetta useine eri suuntamuutoksineen. Vastapainona mm. idylliset maaseutupitäjien Panelian, Pomarkun ja Lapin osakilpailut.
Kokonaiskilpailuvoittoon viisi parasta suoritusta
Jokaisesta osakilpailusta kirjataan normaalitulokset ja tasoitetut Cup – pisteet. Cup –pisteisiin vaikuttavat nettoajat lasketaan Vallimaili – tyyppisesti ikä ja sukupuoli huomioiden. Kaikki suunnistajat suunnistavat saman radan. Erona on vain se, että WSC:ssa tasoitettu loppuaika lasketaan tietyllä kertoimella. Talven mittaan sprinttaamassa on nähty useita oman ikäluokkansa huippuja.
Eniten pisteitä kauden aikana keräsi Akseli Ruohola. Loppupisteisiin huomioitiin viisi parasta osakilpailua. Akselin loppupisteet olivat 80. Ainoa pilalle mennyt kisa oli Raumalla pakkasessa suunnistettu osakilpailu, jossa sormien jäätymisen johdosta karttatyöskentelystä tuli vaikeaa. Parasta vauhtia Raumalla veti Matti Koivisto. Kauden aikana Cup – pisteissä osakilpailuvoittoon ylsi myös Ilona Ruohola. Tuloksista löytyy myös edellä kerrottujen lisäksi msparmalaisista Eija Koskivaara, Jaakko Hörkkö, Aleks Hiidenhovi, Aaro Ruohola, Esa Tuokko ja Risto Ruohola.
Sprintti on tullut jäädäkseen
Suunnistusperhe on saanut sprintistä hienon lisän lajikirjoonsa. Laji tarjoaa oivan treenimahdollisuuden maksimivauhtiseen harjoitukseen ja vieläpä kartta kädessä. Lajia on enää turha kenenkään ”tuhahtaa” kukkapenkkisuunnistukseksi ja itse kunkin kannattaa ottaa tämä hieno laji harjoitusohjelmaan, olipa sitten suurin kiinnostus mihin suunnistusmatkaan hyvänsä. Sprintti palvelee jokaista suunnistuksen lajityyppiä.
Sprintti ja hylkäykset
Sprintissä on pitkään tehty eri puolilla Suomea hienoa kasvatustyötä. On opittu ja opetettu lajisääntöjä monella eri tavalla. Työ kantaa selvästi hedelmää. Varmaa kuitenkin on, että vaikka kuinka tutuksi laji tulisi ja vaikka kuinka hyvin säännöt tunnetaan, hylkäyksiä tulee myös jatkossa. Kokemattomille sääntöjen tietämättömyyden vuoksi, ikäihmisille kartan aiheuttaman pienipiirteisyyden ja näkökyvyn vuoksi ja huipuille joka sekunnin nipistämisestä. Huippujen hylkäykset eivät tule sääntöjen osaamattomuudesta, ei vilpin yrityksestä vaan yksinkertaisesti ajatuksen olemisesta 100 metriä edempänä kuin oma sijainti. Laji vaatii täydellisen keskittymisen. Matkalla et voi miettiä huomista tenttiä, tulevaa kokousta tai edes kauppareissun ostoslistaa. Tähän syyllistyneen suunnistajan kisa/harjoitus on auttamatta pilalla.
WSC:ssa sprintin opetusta toteutettiin tutkimalla rastiväliaikoja. Maalissa monet saivat tulospalvelutoimihenkilön kohteliaan kysymyksen reittisuunnittelusta. Kärkiväliaika monen muun huonomman väliajan joukossa paljasti usein kielletyn alueen käytön.
Tapahtumasivuilla on jokaisesta yhdeksästä osakilpailusta erinomaiset rastivälianalyysit. Niitä kannattaa tutkailla, vaikka et paikalla olisi ollutkaan.