| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Esi-Jukolasta seitsemäs sija

Aapo Viippola tuo viestin Ossi Rasmus Priksille hyvissä asemissa. SSL/HYTÖNEN, MIKKOLA

Viestiliigan 5. osakilpailu kisattiin Mikkelin Esi-Jukolana. Kotimaiset huippujoukkueet olivat kaikki paikalla monella joukkueella kisaamassa Viestiliigan pisteistä ja samalla hakemassa tuntumaa Mikkeli-Jukolan maastotyyppiin.

Maastohan oli täynnä 0-50 metrin tömpyröitä. Maastopohja oli kulkukelpoisuudeltaan pääosin hyvää, mutta paikoin melko raskasta. Korkeuserot ja muutamat peitteiset maastonosat sekä harvennukset hidastivat menoa. Toki nopeita ja tasaisempiakin alueita löytyi.

–Radat on suunniteltu tarjoamaan samoja haasteita kuin Jukolan ja Venlojen radat kesällä 2025. Ratamestarina pyrin tarjoamaan rytmitystä ja reitinvalintaa. Kartan kaikki parhaat alueet on saatu käyttöön. Viitoitukset ovat lyhyitä, joten tällä kertaa saa suunnistaa koko rahan edestä, ratamestari Topias Ahola vakuutti.

Mukanaolo oli taatusti kannattavaa maaston mahdollistaessa moninaisten hajontakuvioiden käyttämisen. Niinpä kompastumisia näytti tulleen heti ensimmäisissä hajontaryppäissä.

Pitkät välit tarjosivat reitinvalintaa. Kannatiko mahdollisimman suoraan meno tai suoraan korkeimpia mäkiä vältellen vai oliko tiekierrot hyvin toteutettuna nopeampi vaihtoehto. Kisan jälkeen on gps-jälkien ja väliaikojen avulla analyysin paikka.

Emma Katajamäki vei naisten viestiä kakkosjoukkueessa toisella osuudella. SSL/HYTÖNEN, MIKKOLA

Ensin juostu naisten viesti jo osoitti, että maasto on todella vaativaa. Monet kokeneetkin rastiketut tekivät poikkeuksellisen isoja pummeja ja viestin kuluessa ja tavoiteajoista jäätiin reilusti. Lopussa kovat ovat aina kovia ja Tampereen Pyrintö nappasi kaksoisvoiton.

MS Parman aloittaja Elsa Ankelo leipoi heti ykkösrastiin parin minuutin pummin, jonka jälkeen saattoi olla varsin yksinäistä menoa ennenkuin letkan pää tuli näköpiiriin. Siinä kulki sitten myös MSP:n kakkosjoukkueen Sonja Julkunen

Tilanne näytti jo tovin paremmalta, kunnes ysirastin hajonnoilla tuli kaarros rastin takaa ja letka karkasi. Suunnistusrytmin kadotessa pikkuvirheitä tuli jakossakin ja ero kärkijoukkueeseen kasvoi kymmeneen minuuttiin. Julkunen ehti vaihtoon neljä minuuttia aiemmin sijalla 12.

Sijalta kaksikymmentä Tessa Salmia pääsi takaa-ajoon. Vaikka meno ei ollut täysin virheetöntä vähitellen tuli selkiä vastaan ja vaihtoon mennessä joukkue oli noussut sijalle 13.
Ankkuri Enlundilla oli osuudellaan yhdestoista osuusajoissa ja joukkueen sijoitus nousi yhdenneksitoista. Aikaerot joukkueiden välillä olivat kasvaneet jo sen verran suuriksi ettei virheettömälläkään suorituksella joukkueen tulos olisi parantunut kuin yhdellä.

Miesten viesti oli tiukka Tampereen Pyrinnön kukistaessa lopussa Kalevan Rastin vain parilla sekunnilla.

MS Parman aloitus oli kaksijakoinen, kun kakkosen Aapo Viippola kulki kärkiletkassa. Ykkösen Niklas Ekström teki heti alussa yli kolmen minuutin pummin ja oli väliajoissa vasta 50. Viippola tuli vaihtoon sijalla kuusi ja Ekströmkin veti lopun kärjen vauhtia sijalle 15.

Topi Penttinen ykkösessä ei ihan riittänyt kärjen menoon, mutta sija vaihdossa oli kuitenkin 14. Kakkosen Ossi Rasmus Priks veteli puoleen matkaan kärjen tuntumassa, mutta joutui sitten pitkällä välillä puskemaan yksin. Hyvä veto kuitenkin ollen sijalla kuusi vaihdossa 1,5 minuuttia Penttistä nopeampana.

Akseli Ruohola EM-kisat takanaan ankkurina suunnisti puhtaasti ja nousi vähitellen ylöspäin ja maalissa hän oli seitsemäs.

MS Parman kokonaispanosta täydensi kakkosjoukkue Aaro Ruoholan tullessa maaliin sijalla 10. Seuran kolmonenkin oli 28. 80 joukkueen startatessa.